Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам’яті Героїв Крута в Брилівській селищній бібліотеці

Дата: 30.01.2018 10:39
Кількість переглядів: 801

На Аскольдовій могилі

 Поховали їх –

Тридцять мучнів українців

Славних, молодих…

На Аскольдовій могилі –

Українській цвіт!

    Так увічнив Павло Тичина поемою « Пам’яті тридцяти»  Героїв , що захищали свободу і незалежність України під станцією Крути  у 1918 році.

Рівно 100 років тому 29 січня відбувся бій, що на довгі роки став національним  символом боротьби українського народу за свободу і незалежність. У 1918 році Четвертим Універсалом Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, суверенною державою. Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого « молодшого брата». На той час в Центральній раді не було армії. Основна її частина була розбита більшовиками, а інша перейшла на бік червоних. Захищати молоду державу було нікому. І тоді у той важкий і грізний час на оборону рідного краю  стали лише невеличкі частини ідейних борців. У Києві сформувався курінь із студентів та учнів гімназії. Їх було 300.

І коли з холодної Півночі на Київ посунула більшовицька шеститисячна  міліарна сила під командуванням підполковника Михайла Муравйова, на захист свободи України стали молоді  Герої. Їх всього було 600.

29 січня під станцією Крути , що недалеко від Києва відбувся бій з старих досвідчених вояків - більшовиків  з 600-ма  молодими  захисниками Вітчизни, які тільки навчилися тримати зброю в руках.

    Гримнув рушничний залп  - задубілими від морозу пальцями  юнаки перезаряджали гвинтівки.  Шаленим роєм дзижчали  кулі українських кулеметів. Бій тривав 10 годин. Стримати шеститисячне більшовицьке військо силами  кількох сотень юних доль, це більше, ніж подвиг. Падали, обіймаючи промерзлу землю  нерозквітлі пуп’янки української державності.

    Вітрисько, шпаркий і розхристаний до нестями, ще шелестів над тілами  загиблих юнкерів, студентів, гімназистів  та учнів шкіл, коли решта були раптово оточені і захоплені в полон. Лише четвірці  юних дивом вдалося врятуватись. А 28 студентів прийняли мученицьку смерть.

Історію творять люди. Крутянці обрали волю, - вони виявились свідомішими од більшості  своїх ровесників , навіть мудрішими за деяких державних мужів того часу. Ці Герої показали всім, як треба любити Україну.

Їх довго оплакували батьки і неціловані наречені. Їх і досі оплакує Україна.

     29 січня в Брилівській селищній бібліотеці пройшла година пам’яті «Студентське військо», присвячена цій події. Захід пройшов для старшокласників Брилівського закладу загальної середньої освіти , яких очолила  класний керівник Л. В. Гришко.

 Провели захід  бібліотечні працівники О. Пунгіна та Л. Савчук . На заході читалися вірші, організований перегляд літератури В. Трембач, був показаний відеофільм  « Бій під Крутами 29 січня 1918 р».

 

Зав. бібліотекою     О. Пунгіна



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь