Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика — не тільки здоровий спосіб життя

Дата: 18.05.2020 14:09
Кількість переглядів: 375

Останнім часом слово «профілактика» не сходить з уст реформаторів медицини. Однак зазвичай усе зводиться до пропаганди індивідуальних заходів збереження здоров’я, які є лише верхівкою айсберга надважливої справи. 

Чого не навчають у школі?

Сьогодні дедалі більше говорять про підвищення відповідальності громадян за стан здоров’я (необхідність підтримувати тісний і постійний контакт із сімейним лікарем, вчасно робити профілактичні щеплення, дотримуватися принципів здорового харчування, підвищувати фізичну активність). І все це узагальнюють популярним терміном «профілактика». Хочеш бути здоровим, здійснюй пробіжки, відмовляйся від паління, запам’ятай правило «здорової тарілки». Таке вузьке розуміння профілактики навряд чи забезпечить здоров’я нації, якщо суспільство, держава, управлінці від охорони здоров’я і медичні працівники не усвідомлять істинного значення цього поняття й не забезпечать реалізації всіх його складових. Бо зводит профілактику до здорового способу життя — усе одно, що гарантувати вилікування зниженням підвищеної температури тіла.

В усьому світі розрізняють індивідуальну та суспільну профілактику. Сучасне трактування терміну «профілактика» звучить як «дії, спрямовані на зменшення ймовірності виникнення захворювання або порушення, переривання чи уповільнення прогресування недуги, зменшення ймовірності непрацездатності». Так, це один з надзвичайно важливих напрямків медицини. Йдеться про комплекс державних, соціальних, гігієнічних і медичних заходів, спрямованих на забезпечення високого рівня здоров’я населення і запобігання виникненню хвороб. Профілактичні заходи будуть ефективними лише за умови їх реалізації на всіх рівнях — державному, виробничому (у трудових колективах), сімейному, індивідуальному.                                              

  Ольга Поліщук   Головний лікар                КНП ЦПМСД Виноградівської с/ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь