Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ринок газу для населення.

Дата: 18.01.2021 13:30
Кількість переглядів: 516

Фото без опису

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні відкрився ринок газу для населення. Українці тепер можуть легко змінювати постачальників газу, якщо чинний з якихось причин їх не влаштовує. Обмеження щодо ціни газу скасовані, а вартість природного газу змінюється щомісяця.

Кожен постачальник після запровадження вільного ринку газу пропонує свою вартість, залежно від гуртової ціни і власної націнки. Ціну мають оприлюднювати за п’ять днів до початку місяця постачання, якщо вартість на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього.


 Основною причиною подорожчання газу для побутових споживачів є коливання вартості цього палива на європейських біржах. Ціна на газ як товар в Україні прив’язана до цін на газових хабах TTF та NCG, оскільки ми імпортуємо великі обсяги газу.

Протягом останнього місяця в Європі спостерігалася тенденція до подорожчання газу. Ціна на європейському хабі TTF з 25 листопада до 24 грудня зросла на 25,7%, а на хабі NCG на 26,8%, йдеться в повідомленні «Регіональної Газової Компанії», яка постачає газ населенню в регіонах через так звані газзбути.


 Газопостачальні компанії, які працюють з побутовими споживачами, оприлюднили вартість газу на січень 2021 року. Їхні пропозиції коливаються від 7 до 11 грн за 1 м3 разом із ПДВ.

Станом на 28 грудня ціни на газ для населення опублікували 55 компаній. Порівняно з груднем, вартість блакитного палива зросла на 1–4 грн у різних постачальників.

Згідно з даними порталу «ГазПравда», найдешевша в країні пропозиція на січень у компанії «Газ АП» – 6,99 грн за 1 м3. Мінімальна ціна газу для населення зросла на майже 17,5% порівняно з мінімальною ціною грудня (5,95 грн за 1 м3).

Далі у переліку постачальників із найменшою вартістю газу йдуть «Мегаватт Енерго Сервісна Компанія» (Megawatt) – 7,05 грн, «Агросінтез Трейдинг» – 7,08 грн, «Енергетичні Ресурси України» – 7,11 грн, «Асканія Енерджи» – 7,2 грн, «Нафтогаз України» – 7,22 грн.


 13.01.2021 на  нараді під керівництвом президента України досягнуто рішення про запровадження на час карантину державного регулювання цін на газ. Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки на сьогодні надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, із можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання та ня відбудеться зниження ціни газу більше ніж на 30%.Відповідно з 1 лютого ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь