Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РОЗБУДОВА БЕЗБАР’ЄРНОЇ УКРАЇНИ

Дата: 21.09.2021 14:01
Кількість переглядів: 396

Фото без опису

Під час засідання Ради безбар’єрності за участю Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було погоджено масштабний План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. До Плану заходів включено понад 250 ініціатив, які буде втілено в життя протягом найближчих двох років.

«Безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень. Це про внутрішню готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім. До Плану заходів залучена потужна команда – це представники влади разом із представниками громадськості. Я б навіть назвала це не План заходів, а План змін. І це про зміни, які можуть бути втілені в найближчі два роки та мають сприяти тому, щоб безбар’єрність стала новою суспільною нормою», – зазначила у вступному слові Перша леді Олена Зеленська.

Під час засідання Ради безбар’єрності міністри представили 7 ключових проєктів цього Плану, які відповідають за найбільші виклики, пов'язані з суспільними бар'єрами: 

  • «Стандарти інфраструктурної безбар'єрності України» (Міністерство інфраструктури України);
  • «Інформаційна кампанія «Україна без бар'єрів» (Міністерство культури та інформаційної політики України); 
  • «Доступ до Інтернету в українських селах» (Міністерство цифрової трансформації України); 
  • «Фізична доступність громадських будівель» (Міністерство розвитку громад та територій України); 
  • «Ветеранська підприємницька ініціатива G2VEI» (Міністерство у справах ветеранів України); 
  • «Впровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я» (Міністерство охорони здоров'я України); 
  • «Шкільна освіта для всіх» (Міністерство освіти і науки України).

«250 проєктів, що увійшли до Національної стратегії безбар'єрності, – це ті реальні зміни, на які роками чекали мільйони українців у кожній територіальній громаді: від Ужгорода до Луганщини, від Чернігова до Одеси. План заходів стане “дорожньою картою” для кожного міністерства, у межах своєї сфери відповідальності», – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За оперативними даними, кількість дітей, які тимчасово перебувають на лікуванні, становить близько 3 тисяч. Щоб підтримати таких школярів, МОН працює над створенням Школи супергероїв при закладах охорони здоров’я. Проєкт відповідної постанови подано на розгляд Кабінету Міністрів України. У разі ухвалення постанови та утворення державної установи діти будуть забезпечені безперервним освітнім процесом.

Також за ініціативи Першої леді Олени Зеленської було представлено «Довідник безбар’єрності» про толерантне спілкування з людьми з інвалідністю. У посібнику такі розділи, як базові поняття безбар’єрності, основні принципи безбар’єрної мови та спілкування, глосарій правильних термінів із прикладами слів, які є некоректними чи навіть образливими тощо. «Довідник безбар’єрності» стане доступним в електронному та друкованому форматах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь