Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Земля як джерело доходів до казни

Дата: 22.11.2021 16:45
Кількість переглядів: 436

Фото без опису

Земля є головним засобом виробництва в сільському господарстві. Відповідно до Конституції України, Земельного Кодексу України, вона є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною країни. Однак, на справжнє багатство земля перетворюється за умови, коли організоване її раціональне господарське використання. І тоді цей ресурс стає ефективним джерелом доходів до місцевих бюджетів.
10 листопада поточного року набрала чинності постанова Уряду України від 03 листопада 2021 року № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок». Уніфікована методика затвердження нормативної грошової оцінки землі. визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п’ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.
Оцінка земель громад із застосуванням нової методики, в найбільш оптимістичному сценарії, почне проводитися не раніше 2023 року. Це пов’язано з розробкою і затвердженням територіальними громадами нової технічної документації із нормативної грошової оцінки земель на свою територію. Допоки – сплата податків відбуватиметься «по-старому».
Разом з цим, територіальні громади можуть запланувати проведення нової нормативної грошової оцінки земель вже у 2022 році. Для цих цілей можуть використовуватися кошти, що надходять до місцевих бюджетів від відшкодувань втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при вилученні земель.
Раніше одночасно існували три різні прийоми проведення такої оцінки. Але проведені за ними розрахунки мали різні показники, а також у громадах була необхідність розробляти три різних види технічної документації.
Прийняття Кабінетом Міністрів України нової постанови дозволить територіальним громадам повномасштабно проводити нормативну грошову оцінку землі, розташованої на їх територіях, охоплювати одразу цією роботою всю площу, мати у Державному земельному кадастрі її результати, і кожний бажаючий зможе отримати витяг про оцінку своєї ділянки швидко та без зайвих бюрократичних процедур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь