Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Компенсація за житло в окупації: Рада прийняла за основу законопроєкт

Дата: 06.09.2024 10:38
Кількість переглядів: 46

Після початку повномасштабної війни 4,9 млн людей вимушено переїхали до нових громад. Внаслідок постійних обстрілів більшість з них втратили своє житло. Переселенці з тимчасово окупованих територій чи з зони активних бойових дій не мають можливості довести факт руйнування чи пошкодження свого майна, а згідно із українським законодавством без такої процедури відсутня можливість розраховувати суму компенсації.

Які ж зміни відбудуться після того, як законопроєкт № 11444 стане законом, тобто, буде прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом України?

Зокрема, пропонується звільнити людей, які купують житло за передбачені сертифікатом кошти від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. 

Нагадаємо, при купівлі нерухомого майна покупець під час оформлення договору купівлі-продажу у нотаріуса сплачує збір до Пенсійного фонду України у розмірі 1% від вартості житла, що передбачено Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Також в законопроєкті міститься заборона на накладення арешту на кошти, розміщені на поточних рахунках, відкритих для зарахування компенсації. Міститься і заборона на стягнення з цих рахунків коштів в рамках виконавчих проваджень, якщо такі відкриті стосовно людей, які мають право на отримання компенсацій. Виняток – ситуації, коли з’ясовується, що компенсація отримана незаконно, і має бути повернута у повному обсязі.

Крім того, пропонується скасувати необхідність обстеження житла, розташованого на території, визнаній непридатною для життєдіяльності. Також передбачена відповідальність за нецільове використання коштів, виділених на придбання нової нерухомості замість знищеної.

Законопроєкт №11444 пропонує, щоб компенсацію, отриману в рамках програми єВідновлення, можна було використовувати для погашення кредиту на придбання або інвестування в об’єкт житлової нерухомості, або земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт.

Передбачається, що компенсація за пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна, щодо якого наявне обтяження його іпотекою, надається за умови отримання згоди кредитора. Тобто, якщо внаслідок російської агресії знищені будинок або квартира, придбані за кредитні кошти, то для отримання компенсації потрібна згода банку, який надав кредит.

Також у документі прописані процедури визнання населеного пункту територією, непридатною для життєдіяльності, і, відповідно, житло, яке там розташоване, прирівнюється до знищеного об’єкта. Проведення обстеження такого житла для отримання компенсації не потребується. На території Херсонської області таких територій немає.

Крім спрощення процедури отримання компенсації, законопроєкт №11444 більш чітко прописує як умови її надання, так і ненадання. Зокрема, додається така підстава для відмови як подання заяви по об’єкту, який не був пошкоджений або знищений в результаті російської збройної агресії.

Законопроєкт врегульовує внесення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна інформації про пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна для цілей, не пов’язаних з наданням компенсації. Внесення такої інформації – підстава для для ненарахування та несплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Громадянам, які з тих чи інших причин не внесли своє пошкоджене або зруйноване житло у Державний Реєстр речових прав (ДРРП), пропонують спростити можливість отримати компенсацію єВідновлення. Раніше у такому випадку потрібно було звертатись до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) за витягом про право власності на житло.

до уваги ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь