Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Дбати про здоров'я працівників і забезпечити безпечні умови праці - основне завдання роботодавця."

Дата: 02.09.2019 09:36
Кількість переглядів: 446

 Дбати про здоров’я працівників і забезпечити безпечні умови праці – основне завдання роботодавця.

 

    За 6 місяців 2019 року Олешківським відділенням зареєстровано 6 нещасних випадків.  З них 5 випадків сталися в 1 півріччі 2019 року, а 1 перехідний, стався 19.12. 2018 року, даний випадок груповий із смертельними наслідками, розслідування якого завершене у 2019 році. Із 6 нещасних випадків чотири визнані   пов’язаними з виробництвом, два випадки визнані не пов’язаними з виробництвом. В Олешківському районі сталося 3 випадки, пов’язані з виробництвом, у Голопристанському районі стався 1 випадок. У 2018 році за такий же період  зареєстровано 6 нещасних випадків. З них 6 випадків визнані такими, що пов’язані з виробництвом. Вище приведені дані показують, що у 2018 році сталося на 2 випадки пов’язаних з виробництвом більше ніж у 2019 році. Причинами настання цих нещасних випадків стали психофізіологічні - незадовільний стан здоров’я потерпілих. Технічні та організаційні причини відсутні.

Більшість випадків, зареєстрованих у Фонді в 1 півріччі  2019 року,  сталися внаслідок падіння потерпілого під час пересування (2 випадки). Груповий випадок стався внаслідок ДТП (із 5 застрахованих осіб -  учасників ДТП 4 загинули, 1 залишився живий, але став інвалідом 2 групи). Один випадок стався під час участі потерпілого у  спортивних змаганнях, а саме під час гри у футбол.  Із 8 потерпілих1 віком від 30 до 39 років, 3 віком від 40 до 49 років, 3 віком від 50 до 59 років, 1 віком більше ніж 60 років. Ці дані свідчать  про те, що найбільша кількість працівників травмувались, як не дивно, віком від 40 до 59 років (6 осіб). Чотири особи загинули під час ДТП, останні три травмувалися в результаті незадовільного стану здоров’я.

У віці з 45 до 60 років усім працівникам під час медичних оглядів з більшою увагою потрібно віднестися до стану свого здоров’я, а  роботодавцям уважніше ставитися до стану здоров’я своїх працівників. У разі виявлення у працівника недомагання або погіршення здоров’я направити його до медичного закладу для додаткового обстеження. На жаль, ні перші ні другі цього не роблять у результаті із 3 нещасних випадків, які зареєстровані у Фонді  і визнані не пов’язаними з виробництвом,  2 із смертельним наслідком сталися у зв’язку з незадовільним станом здоров’я самих потерпілих, які вмерли на робочому місці. Безумовно, якість проходження працівниками та проведення медичними спеціалістами періодичних медичних оглядів, бажає кращого рівня. З цих питань страховим експертом з охорони праці Олешківського відділення прийнято участь у нарадах з медичними працівниками КП «Голопристанська ЦРЛ», КП «Олешківська ЦРЛ», КНП «Олешківський ЦПМСД»ОРР на яких розглядалися, питання щодо більш якісного підходу до медичних оглядів медперсоналом, який задіяний у цьому процесі. Також під час проведення планових, позапланових перевірок та профілактичної роботи на підприємствах, в установах та організаціях Олешківського та Голопристанського районів страховим експертом з охорони праці відділення акцентується увага керівників і працівників на вище висвітлених питаннях.

        Одним із основних завдань кожного роботодавця є забезпечення працівників безпечними та нешкідливими умовами праці на робочому місці тобто створення дієвої системи управління охороною праці на своєму підприємств про що вимагає ст.. 13 Закону України «Про охорону праці». Для того щоб бути підготовленим самому, роботодавцю необхідно проходити навчання та перевірку знань з питань охорони праці  з періодичністю 1 раз на три роки та провести таке ж навчання усіх відповідальних з охорони праці, які призначені наказом по підприємству. Згідно Закону відсутність такого навчання забороняє допуск керівника та  працівника до виконання своїх посадових обов’язків. Працівники згідно ст. 14 Закону України «Про охорону праці» в свою чергу зобов’язані дбати про свою особисту безпеку та безпеку навколо працюючих співробітників.

Фонд соціального страхування  гарантує в межах чинного законодавства надавати підприємствам, установам та організаціям, новоствореним ОТГ, фізичним особам підприємцям дієву методичну, консультативну та практичну допомогу з усіх питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, питань охорони праці, питань соціального захисту застрахованих осіб.  З 01 липня 2019 року вступив в дію «Порядок розслідування нещасних випадків та професійних захворювань та аварій на виробництві» затверджений Постановою КМУ від 17.04.2019 року №337, а втратив чинність попередній «Порядок …..» затверджений Постановою КМУ від 30.11.2011 року №1232.

Усю інформацію та консультації можна отримати від спеціалістів  Олешківського відділення Фонду у м. Олешки за т. 2-15-08, у м. Гола Пристань за т. 2-26-11.

 

Страховий експерт з охорони праці

Олешківського відділення УВД

ФСС України в Херсонській області                          Козир О.В.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь