Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протягом вересня 2019 року у Виноградівській ОТГ проводився місячник профілактики серцево-судинних захворювань

Дата: 07.10.2019 10:01
Кількість переглядів: 454

Гострий інфаркт міокарда 

   Щорічно на інфаркт міокарда за рік в Україні хворіє  близько 50 тис. чоловік, а з них понад 10 тис. помирає.

  Непокоїть те, що більшість помирає від гострого інфаркту міокарда вдома, на вулиці, тобто за межами медичних установ, не звернувшись до лікаря.

  І найприкріше – від гострого інфаркту міокарда доволі часто помирають люди працездатного віку. Інфаркт міокарда  частіше вражає чоловіків, але до 50 років ризик виникнення цього захворювання у жінок і у чоловіків порівнюється. В останні десятиліття інфаркт значно помолодшав і нерідко спостерігається у молодих людей.

  Інфаркт є однією з причин інвалідизації при серцево-судинних захворюваннях.

 Що таке інфаркт?

   Серце «живлять» три коронарні артерії. При ураженні однієї з них атеросклеротичною бляшкою формується кров’яний згусток-тромб,який блокує доступ крові до серцевого мязу. Так розвивається інфаркт міокарда або серцевий напад. Інфаркт, як правило,застає людину зненацька,і часто смерть наступає миттєво. Все залежить від того, якої глибини та обширності інфаркт, якого віку і в якому стані людина, наскільки вчасно звернулася за допомогою. Видалити тромб із судини можна тільки двома шляхами: за допомогою введення тромболітичних препаратів, які розчиняють тромб, або негайним ( ургентним) хірургічним втручанням (ангіопластика, стентування).

  І чим швидше від початку больового приступу буде проведено відновлення кровообігу, тим менша вірогідність розвитку ускладнень та менший ризик смерті. В певні часові терміни більшість пошкоджень міокарду є зворотніми. Якщо тромболітик ввести в перші 40 хв.(на дому)-інфаркт не розвинеться взагалі, у перші 3 год. – інфаркт може не розвинутись, якщо протягом 6-12 год. – інфаркт розвинеться, але з меншою зоною ураження. Тому найважливіше вчасно викликати швидку медичну допомогу.

Симптоми, які характеризують можливий інфаркт міокарда:

-Біль за грудиною стискаючого або пекучого характеру, відчуття стискання (дискомфорту) в грудній клітці;

-біль в лівій руці, лівому плечі, в ділянці між грудиною і пупком, або біль «віддає» в шию, щелепу, підборіддя;

-задуха, відчуття нестачі повітря;

-холодний піт;

-відчуття безпричинного страху;

-іноді–нудота, блювання, відчуття важкості в ділянці шлунка.

  Досвід показує, що пацієнтів більше насторожують «колючі» або довготривалі болі в ділянці серця, але вони, як правило не серцеві. Тому дуже важливо звертати увагу на класичні симптоми інфаркту міокарда: якщо стискаючий або пекучий біль за грудиною триває понад 15-20хв., і не допомогає нітрогліцерин, – слід негайно викликати «швидку». Хоча є й атипові симптоми, коли біль віддає в ліве плече або в обидва, чи його відчувають в ділянці шлунка тощо. На жаль, хворі не рідко терплять біль і звертаються за допомогою лише на 3-4 день.

Що робити до приїзду «швидкої»?

-Розжувати одну таблетку аспірину (325мг);

-Прийняти під язик одну таблетку нітрогліцерину(не валідолу!).

  Через 5 хв., якщо симптоми не проходять,прийняти другу таблетку нітрогліцерину. Якщо симптоми припинились,звернутись до кардіолога поліклініки відразу після покращення стану. Якщо симптоми зберігаються більше 15 хв. негайно викликайте швидку допомогу.

  Профілактика інфаркту міокарда безпосередньо пов’язана з профілактичним лікуванням захворювань кровоносної системи, в першу чергу атеросклерозу.

  Хворобами-супутниками інфаркту міокарда є діабет, подагра, гіпертонія, хвороба нирок, ожиріння, хворим слід звернути увагу на фактор ризику виникнення інфаркту.

Щоб зберегти серце здоровим на довгі роки потрібно:

  -Не курити (дослідженнями доведено, що раптова смерть у курців трапляється в 4 рази частіше, а інфаркт міокарда розвивається вдвічі частіше). Тому для профілактики лікарі радять позбутися цієї згубної звички. Алкоголь теж робить негативний вплив на здоров’я серцево-судинної системи, тому і від нього слід відмовитися.

  -Правильно і різноманітно харчуватися (м’ясо, риба, овочі, фрукти, крупи, хліб із цільного зерна, олія, менше жирів і солодощів). Необхідно також вживати родзинки і курагу, багаті калієм – вони відмінно підтримають здоровий стан серцевого м’яза.

  -Дуже важливо контролювати свій тиск – це відноситься до гіпертоніків в першу чергу. Він не повинен перевищувати 140/90 мм. рт. ст., а при стабільному підвищенні- регулярно приймати ліки, призначені лікарем.

  -Стежити за своєю вагою. Сприятливий вплив на організм в цілому надають помірні фізичні навантаження і піші прогулянки. А для людей з проблемами серця прогулянки повинні стати щоденною традицією.

  -Після 40 років необхідно регулярно перевіряти рівень холестерину та цукру в крові.

  Необхідно  пам’ятати, що головним профілактичним засобом гострого інфаркту міокарда є суворе дотримання всіх рекомендацій лікаря, позбавлення від шкідливих звичок і ведення активного способу життя.

Бажаю здоров’я Вам та Вашим родинам!Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь