Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нове районування: чого очікувати від реформи?

Дата: 11.08.2020 11:28
Кількість переглядів: 337

Фото без опису

    17 липня Верховна Рада України прийняла постанову «Про утворення та ліквідацію районів». Таке рішення стало важливим кроком в реалізації адміністративно-територіальної реформи, у межах якої українців очікує цілий комплекс перетворень, покликаних підвищити ефективність управління та наблизити послуги до людей. Разом з тим, додаткових роз’яснень потребують основні питання, пов’язані з новим районуванням.   

Що передбачає новий поділ районів?

В Україні замість 490 районів відтепер утворено 136. На Херсонщині їх було 18, а за новим поділом передбачається 5: Бериславський (з цетром у м.Берислав), Генічеський (з цетром у м.Генічеськ), Каховський (з цетром у м.Нова Кахова), Скадовський (з цетром у м.Скадовськ), Херсонський (з цетром у м.Херсон) райони.

Для чого потрібне нове районування?

Аби правильно організувати систему управління територіями. Це важливо, бо Україна є значною за площею державою. Завдяки новому розподілу, максимально наближеному до європейських стандартів, у нових районах проживатиме приблизно однакова кількість людей. Для громадян практично нічого не зміниться, адже необхідні їм послуги надаватимуться в об’єднаній громаді.

Коли відбудуться зміни?

На виконання заходів, передбачених постановою, відведено три місяці. Наразі тривають консультації щодо внесення необхідних змін у нормативно-правові акти. 

Що буде з районними радами?

У ліквідованих районах районних рад не буде й вибори депутатів до них 25 жовтня 2020 року не проводитимуться. Натомість громадяни обиратимуть своїх представників до рад 5 новоcтворених районів.

Що буде з районними державними адміністраціями?

До кінця року райдержадміністрації працюватимуть без змін. Наразі тривають консультації щодо подальшого формату їхньої діяльності. Згодом народні депутати мають прийняти новий закон про місцеві державні адміністрації.

Чи правда, що громади в результаті нового районного поділу втратять фінансовий ресурс?

Ні. Об’єднані територіальні громади, як і раніше, отримуватимуть пряму освітню субвенцію 60% податку на доходи фізичних осіб, 100% податку на нерухомість та земельного податку.

Що буде з районними лікарнями та будинками культури, іншими закладами спільної власності у ліквідованих районах?

Їх не закриватимуть. Більшість об’єктів просто змінять юридичний статус – перейдуть у підпорядкування громади, нового району або області.

Чи доведеться громадянам для отримання довідок їхати до нового райцентру?

Ні. Усі найнеобхідніші послуги люди отримуватимуть у громадах. Окрім того, усі 29 ЦНАПів, які вже є в ОТГ та райцентрах Херсонщини, продовжать працювати. У планах – збільшення кількості ЦНАПів.

Чи треба буде жителям ліквідованих районів змінювати запис про місце реєстрації, а отже – і паспорт?

Зміна назви району не передбачає зміни документа, який посвідчує особу.

Варто зазначити, що затвердження нового районування забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня сучасним вимогам та європейським стандартам. Це також сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Крім того, у процесі зміни районного поділу вдасться вирішити одне з важливих питань –дублювання функцій районних рад та об’єднаних територіальних громад. А також надання останнім максимально широких повноважень щодо вирішення питань місцевого значення.

За офіційною інформацією ХОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь