Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ще раз про медичний огляд працівників!

Дата: 24.12.2020 15:58
Кількість переглядів: 438

Фото без опису

Часто набуття професійного захворювання, травмування працівників або навіть смерть пов’язані із несвоєчасно вжитими заходами щодо оздоровлення працівників, усунення недосконалостей технологічно процесу тощо. Зокрема, причиною цього є неякісно проведені медичні огляди співробітників, через що потреба в оздоровленні чи коригуванні виробничого процесу не визначається.

Зверніть увагу на сумну статистику, зафіксовану Олешківським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Херсонській області.

13.11.2017р. - випадок смерті працівника на робочому місці - підприємство в м. Олешки. Працівнику було 57 років.

14.07.2018 року в одному із сільгосппідприємств Олешківського району в період збирання врожаю зернових на робочому місці помер один із комбайнерів. Працівнику на момент випадку було  57 років

15.04.2019 року випадок смерті працівника на робочому місці - підприємство  Голопристанського району. Працівнику було  59 років.

         05.07.2019 року в одному із підприємств Олешківського району стався випадок із смертельним наслідком з одним із працівників, які виконували роботи на території, яку обслуговує підприємство. Працівнику на момент випадку було 67 років.

03.01.2020 року випадок смерті працівника на робочому місці на підприємстві в м. Олешки. Працівнику було 69 років.

13.03.2020  року випадок смерті працівника на робочому місці на підприємстві в м. Олешки. Працівнику було 67 років.

31.03. 2020 року випадок смерті медпрацівника в м. Олешки. Працівнику було 68 років.

10.09.2020 року помер працівник внаслідок отриманих травм - житель м. Херсона у відрядженні в м. Вінниця . Працівнику було 33роки.

29.10.2020р випадок смерті медпрацівника в м. Гола Пристань. Працівнику було 61 рік.

11.12.2020 р. на робочому місці помер працівник одного із сільгосппідприємств с.м.т. Нова Маячка Олешківського району. Працівнику на момент смерті було 59 років

 Ряд нещасних випадків сталися у результаті втрати свідомості працівниками, які перебували на роботі і отримали тяжкі травми під час падіння при пересуванні. Деякі з них підтвердили факт втрати свідомості тому, що поряд були свідки (колеги по роботі),  а  інші,  не ймуть віри  в те, що травми отримані  ними в стані втрати свідомості, навіть часткового короткочасного запаморочення.

 

Вище вказані випадки смерті працівників є підтвердженням того, що працівникам віком більше 50 років необхідно самим без вказівок роботодавців звернути дуже серйозну увагу на стан свого здоров’я, а саме:

- пройти якісний медичний огляд в лікувальному закладі;

- перевірити стан серцево - судинної системи;

- перевірити стан крові;

- перевірити стан інших органів та систем.

Про свій  стан здоров’я можна отримати інформацію тільки у разі якісного медичного огляду ( а не формального) від кваліфікованих спеціалістів лікарняних закладів.

Міністерство охорони здоров’я України повідомило Фонд про розпочату роботу з розробки нової редакції проекту наказу, який буде регулювати діяльність, пов’язану з проведенням медичних оглядів працівників певних категорій.

Зазначимо, попереднє та періодичне проходження медичних оглядів є обов’язковим для всіх працівників, зайнятих на важких, зі шкідливими або небезпечними умовами праці роботах, де є потреба у професійному доборі, а також для усіх осіб віком до 21 року незалежно від умов праці. Метою проведення медоглядів є визначення стану здоров’я працівника, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт тощо.

Організація проходження медоглядів здійснюється роботодавцем за його рахунок. Крім того, за результатами медичних оглядів роботодавець зобов’язаний у повному обсязі провести відповідні оздоровчі заходи, визначені в заключному акті, а також усунути причини,  що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Вчасне стаціонарне або амбулаторне  лікування, проведення профілактичних заходів щодо покращення здоров’я буде запорукою убезпечення працівників від небажаних ризиків професійних захворювань або травмувань від погіршення самопочуття.

Керівництво медичних закладів, лікарі,  які задіяні в проведенні медичних оглядів, повинні не формально підходити до своїх обов’язків, а професійно, відповідально та якісно, особливо при обстеженні осіб  віком  50 років і більше, тому що ця категорія працівників по віку перебуває у зоні ризику. Тому таким категоріям працівників необхідно проходити більш детальний медичний огляд, який дасть повну картину стану здоров’я працівника.

Особливо це питання є актуальним в період пандемії, яка охопила увесь світ. У зоні ризику знаходяться люди похилого віку а також працівники з певними хронічними захворюваннями. Знову ж таки, роботодавці та застраховані особи повинні бути максимально обережні та уважні до своєї особистої безпеки та безпеки людей, які перебувають поряд. Запам’ятайте: наша безпека залежить від нашої відповідальності.

 

Начальник

Олешківського відділення УВД ФСС

України в Херсонській області                                              Л.А.Кочерган 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь