Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує !

Дата: 16.08.2021 14:15
Кількість переглядів: 225

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що одним з основних напрямів роботи служби в умовах проведення реформи децентралізації є налагодження ефективної комунікації та взаємодії з територіальними громадами та забезпечення обміну актуальною та повною інформацією про стан бази оподаткування, повноту та своєчасність надходження податків та платежів, а також визначення резервів * збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Найбільш ефективну роботу у питаннях наповнення місцевих бюджетів та вирішення проблемних питань, які виникають в її процесі, можливо забезпечити тільки в умовах тісної взаємодії територіальних громад та органів податкової служби області.

Наразі має місце проблема недостатньої податкової культури платників податків - фізичних осіб, які сплачують до місцевих бюджетів ПДФО за результатами річного декларування, майнові податки, плату за землю, орендну плату з фізичних осіб тощо.

Вказана категорія платників спрощено ставиться до питань заповнення платіжних документів на сплату податків, не враховує наслідків неправильного зарахування коштів на бюджетні рахунки по причинах незаповнення або невірного заповнення податкового номера та інших реквізитів призначення платежів (в більшості випадків вказують тільки прізвище та ініціали).

В результаті податки та платежі, сплачені фізичними особами, які неможливо ідентифікувати в інформаційній системі органів ДПС, потрапляють до «нез’ясованих платежів», а не на інтегровані картки конкретних платників. Це тягне за собою виникнення у платників податкового боргу, застосування до них штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату та вжиття заходів стягнення податкового боргу (арешт банківських рахунків та опис майна в заставу тощо).

Податковими органами області постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо правильності заповнення платниками графи «Призначення платежу» в розрахункових документах за допомогою розміщень 2 роз’яснювальних матеріалів на субсайті ГУ ДПС, із залученням Центрів обслуговування платників та засобів масової інформації, але наразі проблемне питання повністю не вирішено.

Законом України від 17 вересня 2020 року № 907-ІХ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (далі - Закон № 907) визначено, що місцевий фінансовий орган - це установа, що відповідно до законодавства України здійснює функції з прогнозування, складання, виконання місцевих бюджетів, контролю за витрачанням'коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету.

Оскільки територіальні громади отримали абсолютно новий рівень як дохідних, так і видаткових повноважень, заінтересовані в своєчасному та в повному обсязі надходжень податків до місцевих бюджетів, то органи місцевого самоврядування мають інституційно забезпечити якісне виконання таких повноважень та ефективне управління у сфері фінансів.

Враховуючи наведене, а також те, що посадові особи територіальних громад мають більші можливості впливу та спілкування з платниками податків, які сплачують податки на підпорядкованих територіях, звертаємось з проханням про надання практичної допомоги в роботі по роз’ясненню таким платникам Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 року № 666, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419.

Також просимо розмістити на дошках оголошень в Центрах надання адміністративних послуг, у відділеннях «Укрпошти», інших загальнодоступних місцях та місцевих ЗМІ інформаційних повідомлень щодо порядку заповнення поля «Призначення платежу» в платіжних документах на сплату податків (додається).

У випадках, коли платники отримують податкові вимоги на сплату податкового боргу по місцевих податках, але вони стверджують, що податок сплачено, необхідно рекомендувати їм звернутись для проведення взаємозвіряння до Центрів обслуговування платників податків при ДПІ, або для тих, що мають актуальний електронний цифровий підпис - скористатись приватною частиною ITC «Електронний кабінет» для отримання електронного витягу про стан розрахунків з бюджетом.

Заздалегідь дякуємо за взаєморозуміння та подальшу ефективну співпрацю.

 

Додаток до листа ДПС від____.08.2021 № _______________________

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

Уважно заповнюйте платіжний документ!

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, нагадує громадянам - платникам податків як правильно заповняти платіжний документ на сплату податків.

Неправильне заповнення платіжного документа призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.

Тож, щоб сплачена сума вірно відобразилася в інтегрованих картках платників (далі - ІКП), необхідно чітко дотримуватись вимог наказу МФУ від 24.07.2015 № 666 (із змінами) «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок» (далі - Порядок).

Пунктом 1 Порядку в доступній формі описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу».

В Пункті 3 Порядку наведено приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу». Наведемо один з них - сплата підприємством "Прилад" суми грошового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, що має податковий номер 30110239:___________________________________________ * ;101 ;30110239 ;податок на прибуток за 2 кв., за завод «Прилад» (або П.І.Б. фізичної особи) 5 5 5 1 2 3 4 5 . 6 7

1 - службовий код ("*")

2 - код виду сплати ("101"- сплата суми податків і зборів / єдиного внеску)

3 - податковий номер платника податків (обов’язково!), за якого здійснюється сплата (підприємство "Прилад", що має податковий номер 30110239)

4 - друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу (бажано вказувати в цьому полі контактний (мобільний) телефон для оперативного вирішення питань, які можуть виникати в процесі зарахування платежів)

5, 6 та 7 - не заповнюються, друкується розділовий знак * * , * 4

Важливо! Саме поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум в ІС «Податковий блок» для ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його ІКП. У разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як 4 нез’ясована, а в ІКП може виникнути податковий борг, на який нараховуватиметься пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. У випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника така сума буде внесена до ІКП платника податків не раніше дати поданої ним заяви. За період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.

У випадках непорозумінь - коли платники отримують податкові вимоги на сплату податкового боргу по місцевих податках, але вони мають документ, що засвідчує сплату податку, необхідно звернутись для проведення взаємозвіряння до Центрів обслуговування платників податків при ДПІ, або для тих платників, що мають актуальний електронний цифровий підпис - скористатись приватною частиною ITC «Електронний кабінет» для отримання електронного витягу про стан розрахунків з бюджетом.

Додатково повідомляємо, що реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів розміщено на субсайті Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у розділі та «Бюджетні рахунки» за посиланням: http://kherson,tax.gov.ua/bvudietni-rahunki/.

Вибір реквізитів необхідно здійснювати за назвою територіальної громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування та видом платежу (нерухомість, земельна ділянка, орендована площа тощо). Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь