Виноградівська територіальна громада
Херсонська область, Херсонський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Американський білий метелик – заходи захисту

Дата: 19.08.2021 09:19
Кількість переглядів: 471

 

Американський білий метелик – карантинний шкідник, обмежено поширений на території України, який  пошкоджує деревні та чагарникові рослини. Надає перевагу: шовковиці, клену ясенелистому, волоському горіхові, плодовим деревам. Зовні метелик білосніжний. Активний вночі й на світанку, вдень ховається під листям.

Самки відкладають  яйця на верхній і нижній бік  листка групами по 300-500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Через 5-10 діб відроджуються гусениці, які скелетують  листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього-четвертого віку ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя, далі розмір гнізда значно збільшується і може досягти два метри, іноді ціле дерево. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до поодинокого способу життя. Гусениці живляться 45-55 діб, після чого заляльковуються в різних захищених місцях.

У липні-серпні відбувається літ метеликів другого покоління, самки відкладають до 2000 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні-вересні заляльковуються до весни наступного року. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, і можуть  повністю  оголити плодове дерево 10-15 річного віку.

Тому у випадку виявлення гнізд, гілки з ними потрібно зрізати, зібрати у пакети та знищити. Цей механічний метод боротьби є самий ефективний і обов’язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його у першому поколінні. Якщо не буде проведено належної боротьби з цим поколінням, то друга літня генерація буде більш багаточисельною, та шкода, яку спричинять гусениці цієї генерації буде значною.

В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова гибель гусениць. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче – 30°С.

 

Заходи захисту:

  • обстеження багаторічних насаджень та смуг відчуження в період масової появи павутинних гнізд  американського білого метелика з гусінню І-ІІ віку;

  • зрізання павутинних гнізд з гусінню (до розповзання) з послідуючим знищенням;

  • на заражених деревах видалення відмерлої кори і обмазування стебла вапном;

  • у разі пошкодження 20 % листя хімічна обробка на великих територіях, в лісосмугах, за межами населених пунктів препаратами згідно Переліку препаратів, дозволених до використання;

  • у межах населених пунктівекологічно безпечними біологічними препаратами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь